Dins del concepte “feminisme” hi ha molts altres que fan referència a valors i principis que fomentes o promocionen la igualtat. Un d’ells és el concepte de sororitat, el qual es refereix a la complicitat i l’agermanament de les dones davant d’un objectiu comú; una aliança que es fa necessària enfront de les tendències que, durant molts anys, han portat a les dones a estar enfrontades en una dinàmica de competició plena de toxicitat.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Picanya en la seua voluntat per seguir apostant per la igualtat, va desenvolupar junt amb el nostre equip una campanya que buscava reivindicar el 8M, el Dia Internacional de les Dones, d’una manera distinta, però sense perdre eixe component d’apoderament tan necessari en aquest dia.
La campanya, la qual es va construir sobre la idea de fer valdre la sororitat, va comptar amb la participació de les dones de Picanya, ja que elles, a través de la seua veu, van llançar un missatge d’unió i de força a la resta del veïnat. Aquestes dones formaven part de distints col·lectius locals i és per aquest motiu que van ser seleccionades, ja que comptaven amb una implicació clara amb aquesta qüestió.
Així mateix, sota el nom “Picanya al voltant de la sororitat”, es va tractar que la totalitat de la campanya fora de caràcter intergeneracional, mostrant a la ciutadania la totalitat de les dones, independentment de la seua edat, poden lluitar per la igualtat amb totes les ferramentes que es troben al seu abast.
D’aquesta manera es va dissenyar una campanya que estaria composta per un vídeo i una presentació d’aquest. Pel que fa al vídeo, vam tractar de llançar missatges positius de dones properes i, a partir d’aquest objectiu, és com va sorgir l’escena final: totes les dones participants amb els seus braços encreuats i alçant la veu amb un mateix crit. I és que, el llenguatge corporal també ha d’anar de la mà del que es vol transmetre.
D’altra banda, per a donar reconeixement al vídeo i contingut a la campanya, es va dur a terme una presentació que, a més a més, comptaria amb la ponència de Gabriela Moriana sociòloga, treballadora social i doctora en estudis de gènere, a més de directora de l’Institut Universitari d’Estudis de les dones de la Universitat de València. Gabriela, amb el seu col·loqui al qual va anomenar “La sororitat: el suport mutu entre dones”, va abordar la importància d’aquest valor en cada una de les onades del feminisme.
Amb tot, el nostre equip va aconseguir un objectiu essencial: sensibilitzar de manera positiva, però sense perdre la perspectiva que requereix el 8M, dia en què es reivindica que les dones segueixen patint desigualtats de manera sistemàtica, que segueixen sent tractades com objectes en propietat i, fins i tot, que moltes són encara assassinades en mans dels seus maltractadors.
Serem fortes si estem unides! Seguim avançant amb pas ferm!