fbpx

#14F Idees errònies sobre l’amor romàntic

Actualidad, igualdad

Avui, catorze de febrer, se celebra a moltes parts del món Sant Valentí, el dia de l’amor per excel·lència. Des d’EQUÀLITAT volem aprofitar, no obstant, per reivindicar la importància de trencar amb velles concepcions sobre l’amor que duem molt arrelades dins de nosaltres, per tal de construir un nou tipus d’amor més sa i equitatiu.

Idees errònies sobre l’amor romàntic, que el vinculen a la possessió i la propietat, donen com a resultat relacions tòxiques i desiguals, on les dones són les principals perjudicades, i ajuden a conformar una perillosa cultura de l’amor que consolida estereotips sexistes i que, en els pitjors casos, desemboca en violències masclistes. Idees com ara que qui està realment enamorada pot perdonar-ho tot (com deia fa poc una presentadora en una famosa cadena de televisió), que devem prioritzar les necessitats de la nostra parella per damunt de les nostres, o que un amor real comporta patiment (qui no ha escoltat alguna vegada “si et vol te farà plorar”?), deuen ser eliminades de l’imaginari col·lectiu i reemplaçades per noves concepcions, més actuals i conformes amb una societat en continu progrés.

Malgrat els avanços que a poc a poc aconseguim, les dades mostren que encara molts joves relacionen l’amor amb els cels, la manca de llibertat, la normalització del control o els rols diferenciats per a dones i homes. De fet, informes realitzats pel CIS sobre la percepció de la violència de gènere entre la població més jove, mostren any rere any com moltes d’aquestes conductes són inclús percebudes com “inevitables” pels xics, mentre les xiques no són capaces d’identificar-les com a perilloses o com a potencials passos cap a altres tipus de violències masclistes.

De la mateixa forma, el percentatge de joves que considera que la violència de gènere no existeix ha augmentat fins al 40%, i si en 2019 tan sols el 6% de la població la considerava un problema greu, avui eixe percentatge ha disminuït encara més, fins al 0’5%, segons apunts del Centre Reina Sofia.

Totes aquestes preocupants dades fan evident la necessitat de seguir esforçant-nos dia a dia, davant un context on açò es torna cada volta més difícil.

Així, en EQUÀLITAT apostem per un amor lliure de concepcions tòxiques i retrògrades, celebrant unions on cada persona aporte i acompanye l’altre, i on l’afecte i la comprensió acaben amb els cels, els controls i la violència disfressada d’amor. Celebrem també l’amor en totes les seues formes, l’amor a la família i les amistats, defensant la construcció d’espais segurs on homes i dones puguen desenvolupar-se lluny de rols preestablits i opressius, des de la certesa que l’amor de veritat, el que sols implique més amor i no patiment, ha de celebrar-se i demostrar-se tots els dies.

Helena Hernández Andreu, Departamento de Igualdad-EQUÀLITAT 🟣

Teléfonos: 963 110 266 / 617 459 822
Email: info@equalitat.es

C/Mare de Déu de la Cabeça 42, pta 6 y 12
46014 – València 

¡Síguenos en redes sociales!