fbpx

Dia Europeu de l’Equitat Salarial

Dia Europeu de l’Equitat Salarial

Dia Europeu de l’Equitat Salarial

El Dia Europeu de l’Equitat Salarial, que se commemora el 22 de febrer, ens convida a reflexionar sobre els avanços i reptes en la lluita contra la bretxa salarial de gènere a Espanya i Europa.

Encara que s’han fet grans esforços en l’última dècada, la igualtat salarial continua sent un objectiu pendent.

Avanços recents a Espanya

En els últims anys, Espanya ha aconseguit una reducció significativa de la bretxa salarial de gènere, passant del 18,7 % en 2012 al 8,7 % en 2022.

Aquest progrés ha sigut més ràpid que en altres països de la Unió Europea, situant Espanya per davall de la mitjana comunitària del 12,7 %.

Entre els factors clau que han contribuït a aquesta millora es troben l’augment del nivell educatiu de les dones i el seu accés a càrrecs de major responsabilitat.

Desigualtats persistents

Tot i aquests avanços, la bretxa salarial encara persisteix i, en alguns casos, ha mostrat signes d’estancament o fins i tot d’augment.

Per exemple, en 2023, la diferència salarial entre homes i dones a Espanya es va situar en el 19,6 %. Els homes van guanyar una mitjana de 29.615 euros anuals, mentre que les dones només arribaven als 24.758 euros.

Aquest increment es deu, en part, al fet que la pujada salarial mitjana va ser més elevada en homes que en dones durant eixe any.

La situació a la Comunitat Valenciana

Si ens fixem en la Comunitat Valenciana, segons dades de 2021, les dones guanyen un 20,2 % menys que els homes.

Aquesta diferència suposa una bretxa salarial anual de 5.244 euros, una xifra 1,88 punts percentuals superior a la mitjana espanyola.

El salari mitjà anual de les dones valencianes és de 20.670,50 euros, mentre que el dels homes arriba als 25.914,86 euros.

El més preocupant és que aquesta bretxa no ha disminuït en els últims anys; al contrari, ha augmentat 0,14 punts percentuals respecte a l’any anterior.

«Segons l’Informe 2023 sobre Igualtat de Gènere i Bretxa Salarial a la Comunitat Valenciana, publicat per la Generalitat Valenciana, aquesta diferència salarial continua sent un repte estructural en la regió. L’informe destaca factors com la segregació laboral i les diferències en la distribució de les jornades laborals com a elements clau que influeixen en la bretxa salarial. Consulta l’informe complet ací.

Impacte de les polítiques salarials

D’altra banda, la recent pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a Espanya ha arribat als 1.184 euros mensuals al febrer de 2025.

Aquesta mesura ha beneficiat 2,4 milions de persones, principalment dones i joves.

No obstant això, també ha generat debats sobre el seu impacte en la fiscalitat i la necessitat d’ajustar l’IRPF per a evitar càrregues impositives excessives en els treballadors amb sous més baixos.

Cap a una veritable equitat salarial

En resum, encara que s’han aconseguit avanços significatius en la reducció de la bretxa salarial de gènere a Espanya, és evident que persisteixen desafiaments importants.

Per això, és fonamental continuar implementant polítiques públiques efectives, promoure la igualtat d’oportunitats i abordar les desigualtats estructurals que afecten les dones en l’àmbit laboral.

Només a través d’un compromís sostingut i accions concretes podrem avançar cap a una autèntica equitat salarial.

Contactar con Kangurea

Te lo ponemos muy fácil. Nuestra respuesta es inmediata.