fbpx

Crònica #OpenDataDay 2022: el valor de les dades obertes

Crònica #OpenDataDay 2022: el valor de les dades obertes

Actualidad, OGOV

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dades Obertes, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la fundació COTEC per a la Innovació, va organitzar el passat divendres, 4 de març de 2022, un esdeveniment dedicat per a les persones especialistes en recerca, interpretació i divulgació de dades.

En aquest acte es va presentar el Volum 8 de la Col·lecció Govern Obert «El valor de les dades obertes i casos d’ús» d’Alícia León Molina, que recull exemples sobre l’èxit d’ús de les dades obertes en diferents països, així com el tercer informe elaborat per la Fundació COTEC per a la Innovació, ESIC i Desidedatum que reflecteix l’estat de la reutilització de dades al conjunt de l’Estat espanyol.

L’acte va començar amb una presentació telemàtica de la Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. En aquesta presentació va fer un agraïment tant a les persones organitzadores de l’esdeveniment com a les assistents, i va assenyalar als data lovers, és a dir, les persones que permeten extraure de les dades, la informació i les conclusions determinants per a poder millorar la gestió pública. Després d’identificar quins informes es van presentar al llarg de l’esdeveniment, la Consellera va assenyalar que «el Govern Obert no és cap moda«, ja que «les dades obertes són útils i són necessàries, de fet, són imprescindibles. Les dades ens parlen i ens ajuden a prendre millors decisions«. Per tot això, una de les prioritats de la Conselleria serà el seu projecte “Catalunya, un país de dades” que requerirà la col·laboració de tota la societat i ajudarà a canviar la vida de les persones.

Després de les paraules de Victòria Alsina, va arribar la presentació del Volum 8 de la Col·lecció Govern Obert «El valor dels dades obertes i casos d’ús«, realitzada per la seua autora Alícia León i el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral. Cañigueral va agraïr la tasca de León amb l’elaboració d’aquest informe, que d’una forma breu, és capaç d’identificar la importància de les dades obertes a partir de diversos casos al voltant del món. S’espera que els reptes del futur en aquest àmbit siguen afrontats de manera conjunta pels sectors públic i privat. Després d’una breu presentació del currículum de l’autora, li va atorgar la paraula perquè explique en què consisteix aquest document.

León va posar en valor què es fa amb les dades obertes en diversitat d’àmbits, trobant casos molt positius de l’ús d’aquesta informació. A més, va assenyalar que les dades obertes no són una finalitat en si mateixes. Per a ser dades obertes, han de ser actualitzades i comprensibles, accessibles i fàcils d’utilitzar, comparables i interoperables, i que servisquen per a introduir millores i innovacions. Es recullen en el Volum 8 casos concrets, presentant-los de manera breu. Els casos són: la millora del transport públic a Londres, el creixement de la petita empresa a Nova York; la transformació agrícola per a erradicar la fam en el continent africà; la labor de la Fundació Civio a Espanya en matèria de rendició de comptes i transparència; la millora de l’educació a Mèxic; la batalla contra els terratrémols a Nepal; la lluita contra la violència de gènere a Colòmbia i Veneçuela a partir d’una plataforma digital de consulta i detecció de casos; i la informació disponible a Espanya durant la pandèmia.

Després de l’exposició realitzada per Alícia León, el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, va introduir a Alberto Abella, expert en modelització de dades a FIWARE, qui s’encarrega de realitzar la presentació de l’informe “Reutilització de dades obertes III» de la Fundació COTEC per a la innovació. Abella va començar la seua exposició assenyalant una sèrie de dubtes que es plantegen sobre les dades obertes sense oferir una resposta, com són si pot fiar-se de les dades que troba, si serà fàcil integrar les dades amb la resta d’informació o quin impacte pot tindre el seu ús.

Després d’aqueixos dubtes inicials i criticar que en 2022 hagen escasses llicències d’ús de dades de l’administració, passa a identificar el contingut de l’informe. Aquest estudi identifica l’estat actual de la reutilització de dades obertes a Espanya i analitza la seua evolució des de 2017 a 2021. L’informe aporta coneixement per a desenvolupar directrius i recomanacions que ajuden a la generació de negocis. Per a això, s’han identificat els portals de dades obertes que hi ha a Espanya en 2021 i s’ha analitzat una mostra dels jocs de dades que tenen disponibles i dels serveis basats en ells. Així, l’informe recopila la maduresa dels portals oberts, l’avaluació d’experts internacionals sobre les dades publicades, el resultat de les aplicacions generades sobre la base de dades obertes, els resultats i opinions dels portals de dades i una evolució temporal dels últims 4 anys.

Acabades totes dues presentacions, la Secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, va dirigir una taula redona amb tots dos oradors i el cap de la Unitat d’Economia Digital Joint Research Centre de la Comissió Europea, Carlos Torrecilla. Va aprofitar aquest nou orador per a felicitar pels treballs presentats i per a assenyalar que és un bon moment per a les dades obertes, tant a Espanya com a la Unió Europea, ja que és «un generador de valor social«.

En aquesta taula s’extrauen diverses conclusions interessants. S’assenyalen la dificultat de posar en pràctica l’obertura de dades, ja siga per dificultats tècniques, falta d’estàndards o falta de models de dades adequades. S’identifiquen que el sector ja té una certa maduresa, però que no pot créixer si no s’eliminen unes certes barreres per a la reutilització, com el repte del llicenciament de la informació. I, malgrat la situació europea de disjuntiva i les diverses crisis socioeconòmiques viscudes, és necessari que es realitze aquesta obertura de dades en tots els àmbits, fet que no es pot retardar més. Conclusions compartides també pel director de la Fundació COTEC, Jorge Barrero, encarregat de tancar l’esdeveniment.

En EQUÀLITAT, participació i igualtat celebrem que es realitzen actes d'aquest tipus que posen en valor el Govern Obert. S'ha d'afrontar aquest repte per a millorar la gestió pública i aconseguir un model sostenible amb el qual continuar avançant.

_____________

Daniel Merín Fernández, Departamento de Gobierno Abierto.

L’esdeveniment al complet es troba disponible ací baix:

Contactar con Kangurea

Te lo ponemos muy fácil. Nuestra respuesta es inmediata.